Fejlstillinger
Fejlstilling er en betegnelse på en anatomisk forkert afvikling i foden, som vil forplante sig op gennem kroppen. Nogle har symptomer, andre har ikke. Gener og symptomer kan opstå ved øget belastning af fødderne i form af mængde, længde, underlag og sko.
Hvad er en nedsunket forfod?
En nedsunket forfod, også kaldet forfodsfald, er når grundleddene og ledhovederne på de tre midterste tæer er sunket ned, så belastningen ved gang nu kommer på de tre midterste trædepuder. Samtidig bevirker trykket fra de nedsunkne ledhoveder, at trædepudens fedtvæv, der ligger under knoglerne og beskytter mod tryk, trækker sig frem eller forsvinder. Derved opstår smerten.
Symptomer:
Smerterne kan opleves på mange forskellige måder og varierer i styrke.
Symptomer:
Smerter i forfoden, som trækker frem i tæerne. Smerterne kan opstå,
når man går/løber eller ved hvile. Nogle oplever også at de bliver vækket af en impulssmerte om natten, men de fleste beskriver det som en brændende, stikkende smerte samt en sovende fornemmelse. Det kan også føles som om man går på en pude eller som om strømpen er rullet sammen op under tæerne. Typisk vil der også være hårdhudsdannelse og ligtorne under forfoden.
Behandling:
Ovennævnte symptomer er et tegn på, at du har nedsunket forfod, også kaldet forfodsnedfald. Denne fejlstilling afhjælpes med en indlægssål, som jeg fremstiller her hos Feetment.
Book en gratis fodundersøgelse HER og lad os få en uforpligtende snak.
Hvad er platfod?
Platfod er en fejlstilling, som kan være i flere forskellige sværhedsgrader. Den kan være arvelig, men kan også komme af mange andre årsager. Mange føler, at deres fødder falder indad, og at de ikke står rigtigt op på fødderne. De kan også have en fornemmelse af, at knæene støder imod hinanden. Disse strukturelle fejlstillinger, som platfoden forårsager, giver i de fleste tilfælde nogle symptomer.
Symptomer:
Nogle oplever symptomerne som træthed/smerte på indersiden af foden, smerter forskellige steder i hælområdet, achillessenen, anklen, skinnebenet, knæet, bækkenet og op i ryggen.
Desværre ser jeg, at nogle bliver symptombehandlet gennem flere år uden at få det konkrete problem løst. Det vil på sigt give et forkert slid i de implicerede led, og derved vil dine gener/smerter fortsætte. De fleste kan også se og mærke, at deres fod/fødder falder ind imod hinanden. Alt efter hvor platfodet man er, skabes der også en indadrotation i benene, og knæene kan støde imod hinanden. Der ses også typisk øget hårdhudsdannelse på ydersiden af storetåen samt på indersiden af foden. Fodtøjet bliver slidt og trådt skævt.
Hvis du kan genkende nogle af de nævnte gener, vil jeg anbefale, at du kontakter klinikken Feetment for at få undersøgt, om du er platfodet, og om smerterne udspringer herfra.
Behandling:
Ovennævnte symptomer er et tegn på platfod. Denne fejlstilling
afhjælpes med en indlægssål, som jeg fremstiller her hos Feetment.
Book en gratis fodundersøgelse HER, og lad os få en uforpligtende snak.
Hulfod:
Hulfod (cavus) er en fodstilling, der er medfødt, og der ses oftest fortilfælde i familien. Den kan forekomme delvist mobil eller rigid.
Symptomer:
Typisk vil der være stor belastning af forfod og hæl samt manglende støddæmpning i foden, hvilket kan forårsage problemer op gennem kroppen.
Her vil en indlægssål kunne afhjælpe den manglende støddæmpning, gener og aflaste foden. Typiske gener vil være meget hårdhudsdannelse under forfoden og hælen. Rygsmerter ses oftest hos personer med hulfod.
Book en tid hos Feetment fodterapi, så vil jeg hjælpe og vejlede dig.
Klumpfod er en medfødt deformitet, hvor foden er drejet indad og nedad. Typisk vil det være nødvendig med en eller flere operationer i fødderne.
Symptomer:
Der kan være mange forskellige gener forbundet med klumpfod. Dels kan der være ubehag forbundet med operationerne, alt efter sværhedsgraden heraf. Almindeligvis vil der også være smerter i fødderne og op gennem kroppen samt problemer med balancen. Det kan også være svært at finde fodtøj,
der passer til fødderne.
Ved klumpfod vil Feetments indlægssåler have en stor, støttende og aflastende effekt. Bliv også vejledt i fodtøj.
Klumpfod:
Hvad er hælsporer?
Hælsporer, også kendt som fasciitis plantaris, opstår gennem længerevarende overbelastning af svangsenen. Svangsenen udspringer fra hælen og breder sig vifteformet ud under fodbuen og frem mod tæernes grundled. Den er med til at absorbere stød, når vi træder ned på foden. Selvom betegnelsen 'hælspore' ofte bruges, er det mere korrekt at kalde det 'inflammation i svangsenen'. På røntgenbilleder kan man på undersiden se en lille udtrækning af hælknoglen, hvor svangsenen hæfter, hvilket ligner en spore – deraf navnet hælspore. Dog skal det siges, at nogle har smerter uden at sporen opstår.
Symptomer:
Symptomerne kan variere. Nogle har konstant smerter fortil på hælen, mens andre oplever smerter om morgenen og efter hvile, hvor de første skridt kan være smertefulde. Her vil også kunne ses en let hævelse. Hvis du oplever disse symptomer, er det vigtigt, at du får fundet årsagen til denne overbelastning, da det ellers kan blive en kronisk tilstand.
Kontakt derfor Feetment, så årsagen kan findes og behandlingen kan igangsættes.
Feetment vejleder dig også i hvad du selv kan gøre, alt efter netop din problematik.
Hælsmerter:
Hælsmerter kan opstå overalt på hælen. Nogle mærker smerten på indersiden af hælen, andre på ydersiden. Det kan også være bag på hælen i forbindelse med achillessenens tilhæftning eller på inder- og ydersiden af denne. Der kan være mange årsager til disse smerter, men årsagen skal findes for at undgå en kronisk tilstand.
Feetment fodterapi vil kunne hjælpe dig. Book en gratis fodundersøgelse online eller kontakt klinikken.
Symptomer:
Nogle mennesker oplever smerter i storetåens grundled (leddet mellem tåen og foden). Smerterne kan opstå ved gang, løb og endda, når man hviler eller sover. Den beskrives ofte som en uro, murren eller som en syl, der stikkes ind i tåen. De smerter, man oplever her, er som regel et symptom på overbelastning, som er forårsaget af en fejlstilling. Det kan være knyster, gigt eller rigiditet i det led, der forbinder storetåen med foden.
Behandling:
Denne fejlstilling afhjælpes med en indlægssål, som jeg fremstiller her hos Feetment. Book en gratis fodundersøgelse HER og lad os få en uforpligtende snak.